O singură lume, acelaşi vis

Nu de puţine ori mi-a fost dat să văd diferite scene în care rromii sunt discriminaţi şi puşi la zid doar pentru că sunt ceea ce sunt.
Într-o lume atât de aglomerată, avem nevoie de o consolidare a prieteniei între popoare. Se pare că puţini dintre noi ştim să acordăm importanţa cuvenită educaţiei, cu toate că toţi avem dreptul la ea, inclusiv copiii rromi.
Copiii rromi trăiesc într-o lume în care principiul egalităţii de şanse este prezent, învăţământul este liber şi gratuit şi dreptul la educaţie îl avem cu toţii, indiferent dacă suntem români sau rromi. În asemenea circumstanţe nu putem să rămânem indiferenţi şi să dăm cu piciorul la toate şansele care ar putea să li se ofere, nu putem să închidem ochii. Puii de rromi nu trebuie să neglijeze faptul că au atâtea drepturi, ci să profite de ele. Să nu tragem o linie între a fi sau a nu fi rrom. Întâlnim cazuri în care rromii sunt marginalizaţi şi trataţi diferit, cu toate că discriminarea trebuie să lipsească cu desăvârşire. Rromii nu trebuie daţi la o parte, ci trataţi ca şi cum ar fi fraţii noştri. Noi suntem cu toţii la fel, cu toţii avem dreptul la o protecţie şi dreptul la o educaţie în spiritul prieteniei între popoare, al păcii, al fraternităţii. Diferenţa de culoare nu ar trebui să reprezinte o bariera între noi. Nu trebuie să ne gândim la modul lor de viaţă, ci să ne gândim că ei au aceleaşi visuri ca şi noi şi că ar dori să fie trataţi normal; ei nu au nicio vină că părinţii lor sunt rromi şi asta ar trebui să ne dea de gândit.
Orice copil are dreptul la educaţie, ea fiind extrem de necesară, deoarece pregăteşte copilul pentru viaţă, formându-l în spiritul înţelegerii, libertăţii, păcii, dreptăţii şi toleranţei. Însă unii copii nu îşi dau seama cât de importantă este educaţia pentru ei, nu înţeleg cât de mult îi ajută şcoala în viaţa şi, din nefericire, majoritatea dintre aceşti copii sunt puii de rrom. Unii dintre aceşti copii ar trebui aduşi cu picioarele pe pământ şi învăţaţi să aprecieze şansele care li se oferă. Măsurile pentru încurajarea frecventării şcolii sunt luate; accesibilitatea tuturor copiilor în privinţa informării şi orientării şcolare şi profesionale este abordată. În concluzie, primul pas este făcut, noi trebuie doar să îi acceptăm pe aceşti copii, să îi ajutăm şi să îi respectăm.
Aşadar, să nu fim egoişti, să nu discriminăm copiii rromi, ci să ne gândim că suntem cu toţii egali, că trăim cu toţii într-o singură lume, cu toţii având aceleaşi visuri şi speranţe.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © Frânturi de gânduri