"Invitaţia la vals" – Mihail Drumeş

Nu vă invit la dans, ci la o porţie de lectură. Vă chem la o poveste de dragoste tumultoasă şi plină de pasiune întocmai piruetelor din timpul valsului.

" E de neconceput cât am iubit-o pe Mihaela. S-a strecurat atât de integral în mine făcând una cu fiinţa mea, încât acum când a plecat în lunga ei călătorie şi-a luat numai trupul cu ea, dar în mine a rămas întreagă, mai vie ca niciodată. Voia să-mi intre în sânge şi, iată, izbutise mai mult, infinit mai mult decît se aşteptase."

"Invitaţia la vals" este un roman de dragoste scris de către Mihail Drumeş. Personal, am citit această carte deoarece citisem "Elevul Dima dintr-a şaptea" şi "Scrisoare de dragoste", scrise tot de el, şi voiam să mai citesc ceva aparţinând lui, căci acestea două mi-au plăcut foarte mult. Trebuie să spun că nu am rămas deloc dezamăgită, cartea fiind foarte frumos scrisă, în stilul caracteristic al lui Drumeş. În orice caz, nu este o carte foarte siropoasă, ce te face să te plictiseşti şi să îţi doreşti să se termine mai repede, sufocat parcă de atâta dragoste. Nu, este un roman ce prezintă viaţa personajului principal masculin, cum se dezvoltă acesta, cum gândeşte şi nu în ultimul rând…cum iubeşte. Obişnuit să îşi seducă amantele, să le aibă şi apoi să le părăsească, numai de dragul sentimentului de măreţie, trufie, pe care îl simte atunci când ele îi cerşesc împăcarea, el îşi primeşte pedeapsa prin dragostea vieţii sale, Mihaela. Drumeş dovedeşte că este un bun cunoscător în materie de psihologie umană.
M-a atras în primul rând minuţiozitatea cu care expune psihologia unui om atât de complex, de ancorat la realitate, de pragmatic şi totuşi, el însuşi o victimă a simţămintelor sale. Mi-a plăcut ilogica, atât de firească, a acţiunilor sale, deseori în lipsă de concordanţă cu ceea ce simţea. Mi-a plăcut bătălia de orgolii dintre cei doi, bătălie adesea fatală pentru o iubire pură, dar o bătălie ce scoate la iveală caractere, mai bine zis defecte de caracter, tendinţe, instincte… Şi totuşi, fiind atât de descurajant pentru firile visătoare, ne dovedeşte că iubirea poate exista şi dincolo de aceste piedici.

" Citeşte mai întîi, cititorule, istoria acestei iubiri şi după aceea îţi vei da seama de tot ce s-a întîmplat şi dacă cineva, în locul meu, ar fi procedat altfel. O aştern în aceste pagini fierbinţi, scrise la mare temperatură. Să nu crezi că-mi trag spuza pe turtă ca să mă arăt în ochii domniei tale altfel de cum sînt, pentru a-ţi capta simpatia. Nu. Voi povesti faptele cu o sinceritate nudă, dezolantă, exact cum s-au petrecut în realitate. Ştiu că nimeni n-are să mă întâlnească vreodată ca să arunce cu pietre în mine. Nu mă preocupă emoţia estetică, nici morala, nici mesajul generos. Nu fac literatură, ci aştern în aceste file o mare pasiune care altfel ar fi rămas necunoscută, pentru bunul motiv că pasiunile fug de lumină lumina le omoară. "

Există momente în viaţa noastră când ar trebui să ne îndreptăm privirea către "altceva". "Invitaţia la vals" este o invitaţie către o altă lume. O lectură care, deşi tristă, are puterea de a trezi sentimente uitate de mulţi. O dată cu ultima pagină vei simţi bucuria de a trăi şi vei conştientiza darul vieţii alături de cei dragi. Apreciind această carte, vei aprecia frumuseţea vieţii.
Să zic mai multe despre carte, nu cred că are rost. E o carte frumoasă ce, după umila-mi părere, merită citită şi v-o recomand cu mare plăcere!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © Frânturi de gânduri